Injectiegel.be

Het principe van injectiegel

Injectiegel werd ontwikkeld als verdere verbetering van de bestaande vloeibare injectieproducten op basis van silanen/siloxanen.

Deze injectievloeistoffen, die veelal onder druk geïnjecteerd worden in de muur, hebben hun doeltreffendheid reeds bewezen, maar toch zijn hieraan een aantal nadelen aan verbonden.

Een aantal nadelen van de traditionele injectievloeistoffen, waar injectiegel geen last van heeft:

Injectiegel - Vingers

Wanneer een vloeistof onder druk geïnjecteerd wordt, kan het het aanwezige vocht in de muur niet voor zich uit duwen. Het zal zich dus verspreiden via de weg van de laagste weerstand en zo vingers van vloeistof vormen. Hierdoor zullen er ruimten niet gevuld worden met injectievloeistof. Vele van deze ruimten zijn ononderbroken, waardoor de kans des te groter wordt dat bepaalde kanalen open blijven waarlangs het water in de muur kan blijven opstijgen.

Verlies

De injectievloeistof kan wegvloeien in barstjes en scheuren. Als dat het geval is, dan vloeit ook de actieve stof weg. Het product heeft niet de tijd om tijdig te polymeriseren zodat al deze plaatsen onbehandeld blijven en dus niet waterafstotend worden.
Als barsten of scheuren doorlopen door de muur kan de injectievloeistof tot bij de buur lopen.
Ook kunnen grote hoeveelheden vloeistof weglopen in grote holtes, spouwmuren, enz...

Drager/actieve stof

Zowat 90 tot 95 % van de geïnjecteerde vloeistof dient enkel als drager (in de vorm van water of solvent zoals white-spirit) voor het actieve bestanddeel en moet achteraf verdampen. De solventgedragen systemen zijn onoplosbaar. Ze vermengen zich dus niet met het aanwezige vocht in de muur en zijn daarom minder efficiënt tijdens het diffusieproces in de muur.

Als het product solventgedragen is heeft men snel last van geurhinder en het ontstaan van schadelijke dampen.

Als het product watergedragen is, worden deze grote hoeveelheden water ook mee in de muur gespoten. Deze moeten uiteindelijk ook nog extra verdampen.

Tijd

Bij het gebruik van onder druk geïnjecteerde vloeistoffen is het boren moeilijker en duurt het langer omdat er schuin door baksteen en voegen dient geboord te worden. Om tot een goed resultaat te komen, moet de druk per boorgat telkens een bepaalde tijd aangehouden te worden en veelal meerdere malen per gat. In de praktijk duurt dit proces te lang en is bijgevolg te duur.

Aanbrengen

Ook het aanbrengen van het product werkt niet altijd vlekkeloos. Er moeten soms injectienippels aangebracht worden, men heeft injectiepompen nodig, de injectiestang sluit niet altijd perfect aan in het boorgat, ...

Met de ontwikkeling van injectieproducten in gelvorm wordt aan deze nadelen een einde gemaakt.

>> Verder naar de voordelen van injectiegel

 

- Injectiegel Bestellen of contact opnemen? -